Destek Web Tasarım, Atisoft

Web Tasarım - Kurumsal Seo - Yazılım Hizmeti

Destek

Değişime hazır mısınız ?

Gelişen teknolojiyle birlikte internet üzerinde, insanların daha fazla rol alması bazı köklü değişikliklere neden oldu. Özellikle arama motorları bu değişiklikleri fark edip o alan üzerinde büyük bir hızla çalışmalara başladılar. Neyden bahsediyorum tabi ki: Sosyal ağlardan. Son zamanlar da arama motoru pazarının sahipleri (google,yahoo, bing) bu pazarda daha fazla yer edinmek için verdikleri savaşı incelediğimizde olayın ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha görüyoruz. Arama motorları yakın gelecekte arama sonuçlarını sadece sizin bizim web sitemizde ki içerikten değil, kendi içerisinde giderek daha büyük bir platform oluşturan twitter, flickr, friendfeed, youtube ve facebook gibi sosyal ağlardan alacaktır. Durum böyle olunca biraz ileriyi görüp ona göre hareket etmemizde fayda var.

Google’nin yaptığı son açıklamada youtube içerisinde bulunan yorumların da arama motoru sonuçlarına dahil edileceğini duyurmasından sonra arama motoru kavramının yavaş yavaş değiştiğini hisseder olduk.

Peki biz neler yapabiliriz?
Herşeyden önce neredeyse tüm sosyal ağlarda üyeliklerimiz olmalı. Sitelerimize yeni bir içerik girdiğimizde bu içerik sosyal ağlara otomatik olarak iletilmeli. Bu yöntem hem yeni içeriğin anında herkes tarafından okunmasını sağlayacaktır hemde google botlarının sayfamızı daha erken taramasına yardımcı olacaktır. (olurmu öyle şey dediğinizi duyar gibiyim, evet olur ve olacak)

Olayı biraz daha süslersek iletilerimizde bulunan hedef kelimelerimizin basına (twitter için #işaret) koyarak o kelimenin arama sonuclarında aktif olarak rol almasını sağlayabiliriz. Bu şekilde google, yahoo ve bing botları sosyal ağları taradıklarında bu kelimelerinize daha bir önem verecektir. Aynı şekilde facebook fan sayfaları, friendfeed ileti ve yorumları, flickr resim paylaşımlarınız, youtube video ve yorum paylaşımlarınız bağlantı kısmında ilk aklıma gelen delicious linkleriniz gelecek için arama motoru mekanizmasında yer alacak yapılar içerisinde olacaktır. Daha fazla başarı göstermek için bu ağlar içerisinde yer almalı, kuralları bozmadan olabildiğince kendi çalışmalarımızı yansıtmalıyız. Ben inanıyorum ki bu şekilde devam eden bir süreç sonrasında sizin bile inanamayacağınız sonuçlar olacaktır. Çünkü internet gerçekten inanılmaz boyutlara ulaştı ve her geçen saniye daha da büyüyor

Alexa ve Google arasındaki ilişki

Alexa ve Google arasındaki ilişki pekçok webmaster tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor.Bu yazıda Alexa ile Google optimizasyonu arasında doğrusal bir ilişki olmadığını sizlere sunacağız. Öncelikle,  “Alexa Nedir?” sorusunun yanıtı ile başlayalım. Alexa internet sitelerinini ziyaret oranlarını yani bir nevi web dünyasının reytingini tutan güvenilir bir servis. Bu servis istatistiklerini “Alexa Toolbar” aracılığı ile tutmaktadır. Bu yüzden Alexa verileri %100 kesin veriler olarak algılanamaz.

Alexa rakamının veya sıralamasının Google optimazsyonuna herhangi  bir etkisi yoktur ama Alexa sıralamasının yüksek olması sitenin SEO açısından iyi yerlere geldiğini gösterebilir. Yani, Alexa bir etki mekanizması değil sadece bir göstergeden ibaret bizim için. Alexa’nını önem kazandığı alanlar, reklam ve link satışlarında olmaktadır. Bir sitenin Alexa rankı ne kadar yüksekse o kadar iyi bir fiyata reklam alanlarını pazarlayabilmektedir. Türkiye’deki gazete ve haber sitelerinin galeri servisleri bu yüzden oluşturulan alanlardır. Dikkat ederseniz bu galerideki resimler, ziyaretçiye tek tek sunulmaktadır. Ziyaretçi resimleri tek tek açarak siteye maximum düzeyde sayfa gösterimi sağlıyor ve Alexa değerleri tavan yapıyor.

Biz Alexa değerimizi nasıl attırabiliriz?
Öncelikli hedefimiz ziyaretçiyi sitede tutmak olacaktır. Bunun için web standartlarına uygun ve içerik yönünden zengin siteler hazırlamalısınız.
İçerikleri birbirleri ile eşleştirmeye özen gösterin. Sitenin içerik sayfasında benzer konuları ziyaretçilerin görebileceği şekilde listeleyin. (SEO açısından da faydalı bir işlem olacaktır. Benzer linklerin sayfa iç yapılanması sağlanır. )
Salt içerik yerine görsellerle ve diğer öğelerle zenginleştirilmiş içeriği sunun. Bu sayede ziyaretçi kitleniz daha da kalıcı hale gelecektir.
Sitenizde Alexa’nın sunduğu kodları kullanarak, Alexa’nın iconlarını ekleyebilirsiniz veya ziyaretçilerinize Alexa toolbar yükletebilirsiniz. (Ziyaretçiyi zorlamayacak şekilde.)
Diğer dillerde yayın desteği sağlarsanız, yabancı hit sayesinde Alexa’nın daha hızlı artabilir.
Sitenize Alexa Toolbar kullanan ziyaretçiyi çekin. Genelde webmasterlar Alexa Toolbarı yoğun olarak kullandıkları için, bu işi alt dizininize toplist,ücretsiz dizin kurarak sağlayabilirsiniz. Webmasterların sitenizde dolaşması Alexa değerinizi daha da hızlı arttıracaktır. Eğer kaliteli webmaster araçları sunabilirseniz; Alexanız devamlı artışta olur.
Bu gibi daha pekçok uygulama ile Alexa değerini arttırabilmeniz mümkün; fakat hile ile bu işi kısa yoldan  sağlamaya çalışmayın. Bu durumda sitenizin SEO puanı olumsuz etkilenebilir. Alexa’yı arttıran eylemler SEO gücünüzü de arttıracaktır; çünkü ikisi paralel ilerleyen alanlardır. Eğer sizlerin de Alexa rankını arttırmakta kullandığınız legal yollar varsa, yorumlarınızda belirtebilirsiniz. Bol Alexa’lı günler

Neden Bir Web Siteniz Olmalı?

Benim işim internet üzerinden sipariş almaya uygun değil.  X şirketi milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor ama hala bir web sitesi yok, demek ki olmadan da oluyormuş. Bir de internet sayfası maliyetiyle mi uğraşacağım, götüreceği getireceğinden fazla görünüyor. Bizim çocuk arkadaşlarıyla bir şeyler yapar...”

Bu cümlelerden biri veya birkaçı aklınızdan geçiyorsa yanılıyorsunuz. Bir web sitesi öncelikle size küresel çapta erişilebilir kılar. Hayalinizde bile göremeyeceğiniz sayıda, dünyanın hayal bile edemeyeceğiniz yerlerindeki potansiyel müşterilere, ucuz hammadde kaynaklarına, tedarikçilere ulaşmanız ve onların size erişmesi mümkün hale gelir.

Öte yandan, internet üzerinden iş yapmayacak, sipariş almayacak, müşteri bulmayacak bile olsanız, bir internet sitesine yine de ihtiyacınız olacaktır. İnternet sayfasının, var olan müşterilerinizin size olan güvenini pekiştireceğini unutmayın. Sizce hangi şirket daha güvenilir ve modern bir görünüm verir: İnternet sayfası olan mı olmayan mı? Hiç olan ile olmayan bir olur mu? Hele bir de ihracat yapıyorsanız ve yabancı şirketlerle ilişkileriniz varsa... Size ‘Bir web siteniz var mı?’ diye sormayacak, web sitenizin adresini isteyeceklerdir.

Örneğin küçük bir makine imalatçısı, kamudan alacağı destekle hazırlayacağı farklı dillerdeki web sitesi aracılığıyla, dünyanın öte yanından, hiçbir zaman tahmin etmeyeceği kadar ucuza hammadde ve ara mamul bulabilir, ürettiği makineler için ummadığı yerlerden teklif alabilir.

Hayır, bütün bunlar sadece bir web sitesi kurarak ve beklemeye başlayarak gerçekleşecek şeyler değildir. İnternet dünyasında pasif değil aktif olmanız gerek. Web sitenizi önce arama motorlarına kaydettirmeniz, sizi ilgilendiren sivil toplum örgütlerinin ve kamu kuruluşlarının sitelerini ve oralarda yapılan duyuruları yakından takip etmeniz gerekir. Sadece seyirci olduğunuz ve katılımcı olmadığınız sürece bir web sitesi size maliyet ötesinde bir şey kazandırmayacaktır

Web Tabanlı Müşteri Hizmetlerinde Başarılı Olmanın 10 Sırrı

Etkin müşteri hizmetleri, aslında son derece ulaşılabilir bir hedeftir. Bu tespit, görece sınırlı kaynakları olan şirketler için de geçerlidir. Gereken tek şey, doğru ilke, uygulama ve araçlardır. Aşağıda, Web tabanlı müşteri hizmetlerini başarıya taşıyan 10 özellik sıralanmaktadır:
Web sitenizin, müşterileri ‘dinleyebildiğinden’ emin olun: Her başarılı satış uzmanı, işinin en önemli kısmının, müşterinin üstü kapalı ve açık mesajlarını dinlemek olduğunu bilir. Web siteleri de aynısını yapmalıdır. Üstü açık mesajlar, belli bir bilginin talep edildiği net isteklerdir. Üstü kapalı mesajlar ise herhangi bir içerik türünün bulunmasında zorluk çekildiğini hissettiren sorgulama ya da kullanım biçimleridir. Etkin müşteri hizmetleri, müşterilerden gelebilecek bu iki tür mesaja da kulak verilmesini sağlayacak mekanizma ve/ya da uygulamaların varlığını gerektirir.
Müşterilere istediklerini verin: Müşterilerin ne tür bilgiler istediklerini bir kez ‘duyduğunuzda’, bunu onlara vermelisiniz; hem de hemen! Web demek, çabukluk demek. İster, sitenize yeni bilgi ekliyor, isterse gelen mesajlara yanıt veriyor olun, hizmet çözümünüz, hızlı yanıtlama yeteneğinizi daha da ileriye götürmelidir. Bunu, pazarlamacıların sitenize koymak istedikleri bilgileri hızla ekleme işiyle karıştırmayın. Kaliteli müşteri hizmetleri, müşterinin istediği içeriğin hemen sunulmasını gerektirir.
Müşteri hizmetleri kaynaklarının bulunmasını ve kullanımını kolaylaştırın
Harika bir içerik, müşteriler kolaylıkla bulamıyorlarsa pek bir işe yaramaz. Bu yüzden içeriğin, bir Web sitesi yöneticisinin tahminlerine göre değil, kullanıcıların aslında hangi sırayla düşünüp arama yaptıklarını yansıtacak, hiyerarşik “bilgi odacıkları” şeklinde düzenlenmesi gerekir. Aynı zamanda müşterilerin, istedikleri an e-posta kutusuna, canlı sohbete ya da operatöre geri dönebilmelerini sağlamak önemlidir.
Bütün iletişim kanallarınızı bütünleştirin: Farklı müşteriler, farklı zamanlarda, farklı iletişim kanallarını kullanırlar. Dolayısıyla, tüm kanallara ilişkin bilgi düzeyinizi artırabilmeniz ve aynı zamanda bu kanallar arasındaki hareketleri izleyebilmeniz önemlidir. Böylece, müşteri size önce e-posta kanalıyla ulaşıp sonra da sizi aradığında, e-posta mesajında anlattıklarını tekrarlamak durumunda kalmaz. Aynı kolaylık, önce telefonla sonra da e-postayla temasa geçen müşteriler için de geçerlidir. Sonuç, daha mutlu müşteriler ve daha hızlı sorun çözümüdür.
‘80/20’ Kuralı: Başarılı müşteri hizmetleri, müşteriden gelebileceği düşünülen her sorunun online yanıtlanabilmesini gerektirmez. Müşteri sorularının yüzde 80’inden fazlası, genellikle destek bilgilerinin yalnızca yüzde 20’siyle yanıtlanır. Aslında, araştırmalar, Web tabanlı müşteri hizmetleri uygulaması yapanların, müşterilerden gelen online sorgulamaların yüzde 86’sına, az sayıda ve odaklı bir dizi bilgi dokümanıyla yanıt verebildiklerini göstermektedir. Bir Web tabanlı müşteri hizmetleri çözümüyle işe başlamak, ‘mükemmel’ bir hizmet/destek bilgi tabanı geliştirmekten daha önemlidir. Akıllı şirketler, önce en önemli bilgiyi sunar; zaman içinde buna eklemeler yapar.
Müşterilerinizin size not vermesini sağlayın: Ölçmediğiniz bir şeyi geliştiremezsiniz. Bu yüzden, kullanıcılara, Web sitenizde buldukları bilgilerin yanı sıra yardım taleplerine yanıt olarak gönderdiğiniz e-posta mesajlarının etkinliğini değerlendirme imkânı vermek önemlidir. Bu geribildirimi kullanarak hiçbir yararı olmayan içeriği hızla ortadan kaldırabilir; böylece, sitenizin müşterileriniz için bir hizmet/destek kaynağı olarak etkinliğini artırabilirsiniz.
Bilgi tabanınızı geliştirin: Yalnızca Web tabanlı hizmetlere yönelik bir bilgi tabanı yaratmak, zahmete değer. Öte yandan, müşteriyle etkileşim kurduğunuz kanallardaki (örn. e-posta, İnternet’te sohbet ve telefon) bilgi tabanını geliştirerek yatırımın geri dönüşünü daha da artırabilirsiniz. Örneğin, müşterilerin online sordukları sorulara yanıt almak için kullandıkları bilgi tabanı, aynı zamanda, yeni çağrı merkezi operatörleri tarafından bir bilgi kaynağı olarak kullanılabilir ve operatörlerin, daha kısa sürede daha üretken hale gelmelerini sağlayabilir.
Online dünyayı gerçek dünyaya bağlayın: Perakendeciler, başka bir deyişle distribütörler ve başka pek çok kanal aracılığıyla satış yapan şirketler için en önemli stratejik zorunluluklardan biri, online operasyonları gerçek dünyadaki faaliyet merkezleriyle bağlantılı hale getirmektir. Ne de olsa çoğu müşteri, bir Web sitesini, dükkana ya da hizmet merkezine gitmeden önce bir ilk inceleme niyetiyle ziyaret eder. Söz konusu bağlantıyı kurmanın en etkili yollarından biri, online hizmet kaynaklarınızda, gerçek dünyadaki faaliyet noktalarınızın bir veritabanını bulundurmak ve bunu aranabilir kılmaktır. Ayrıca, müşterilerinizin istedikleri yere kaybolmadan gidebilmelerini sağlamak amacıyla, harita ve yön tarifleri ile desteklenmiş bir açık adres sunmak da önemlidir.
Barındırılan uygulamalardan yararlanın: Şirketlerin, yeni teknolojileri satın alma, uygulama ve yönetme yeteneklerinin kısıtlı olduğu zamanlarda, Web tabanlı hizmet uygulaması yapan pek çok başarılı kuruluş, barındırma modeline yönelmektedir. Bu yaklaşım, yazılım ve donanım için gerekli sermaye yatırımının yanı sıra Web tabanlı müşteri hizmetleri çözümünün uygulanması ve bakımı ile ilgili personel ihtiyacını da azaltır. Barındırılan sistemler, şirketlere, mevcut BT operasyonlarını aksatmadan, Web tabanlı hizmetlerin meyvelerini hızla toplama olanağı sunar.
Teknolojinizle birlikte deneyim satın alın: Online müşteri hizmetleri teknolojileri, son derece güçlü olabilir. Ama söz konusu teknolojileri sonuna kadar kullanabilmek için, ne yaptığınızı bilmeniz gerekir. Bu yüzden, Web tabanlı hizmetler sunan akıllı kuruluşlar, ihtiyaç duydukları teknolojileri tamamlayacak, müşteri hizmetlerinde deneyimli, güçlü bir kaynak arar. Sektörünüzdeki en iyi uygulamalar, son derece kıymetlidir. Dolayısıyla, bu en iyi uygulamaları şirketinizin online/offline müşteri hizmetleri girişimlerine uyarlayabilecek biriyle iş ortaklığı yapmak daha mantıklıdır.
Bu on basit ilke, başarılı ve kazançlı müşteri hizmetleri ile üstün bir müşteri hizmetleri aracı olarak İnternet’i kullanma başarısızlığı arasındaki farkı belirler. Her tür rekabet avantajının önem taşıdığı bir pazarda, Web tabanlı etkin müşteri hizmetleri uygulamalarından faydalanmamayı, ancak çok az şirket göze alabilir.
Kaynak: Bu yazı Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, www.marjinal.com.tr sayfasındaki bilgilerden yararlanılarak derlenmiştir

Web Sitenizi Nasıl Duyurursunuz?

Web sitenizi duyurmak, ziyaretçi sayınızı arttırmak için öncelikle sitenizi arama motorlarına kayıt ettirmelisiniz. Arama motoru, internet üzerindeki web sitelerini başlıklarına, açıklamalarına, anahtar kelimelerine ve içeriklerine göre indeksleyen sistemlerdir. Ziyaretçileri, aradıkları bilgiyi sağlayan web sitelerine ulaştırırlar. En basit arama motorları, ziyaretçiler tarafından gönderilen başlık, açıklama, anahtar kelime ve benzeri bilgiler arasında arama yapar ve sonuçlar gösterir. Hemen hemen tüm Türkçe arama motorları ve diğer küçük bölgesel arama motorları bu basit şekilde çalışır.

Sonuçların güncelliği nedeniyle gelişmiş arama motorları büyük oranda tercih ediliyor ve hemen hemen bütün internet kullanıcıları gelişmiş arama motorlarını kullanıyor. Basit arama motorlarına kayıt yapmak ise, kayıtlı sitelerin çokluğu, algoritma kullanmamaları ve otomatik güncellenmemeleri sebebi ile yararsız olarak görülüyor. Öte yandan Google ve Yahoo gibi gelişmiş arama motorları sitenizin önemine göre değişen aralıklar ile sitenizi ziyaret ederek, tüm sayfalarınız için güncel sonuçlar gösterir.

Bu arama motorları sitenizde değişiklik olduğunda bu değişikliği takip edemezler, arama sonuçlarında bu kelimeler arandığında sizin sitenizi sonuçlar arasında gösteremezler.

Web sitenizin sisteminde, arama motorlarının otomatik olarak seçeceği bir özet bilgi bölümün yer alması gerekiyor. Bu konuda web sitenizin tasarım ve program çalışmasını yapan firma/kişilerden destek alabilirsiniz. Özet bilgi içinde, faaliyet alanınız, ürün/hizmetlerinizin yer alması önemli. Örneğin bu bölümde yer alacak anahtar kelimeler, firmanın isminden çok verdiği hizmet, ürettiği ürün vb. kelimelerden oluşmalı. Örneğin; sac profil, metal, gıda, sigorta vb.

Bu noktada önemli bir ayrıntıyı hatırlatmakta yarar var. Arama motorları, animasyon çalışması olan web sitelerini tarayamıyor. Dolayısıyla anahtar kelime ile ilgili olarak sıralanan siteler arasında bu tür uygulamaları olan siteleri görmek mümkün değil. Bu nedenle, bu tür çalışmalardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Bunun yanında, başka web sitelerinde sitenizin link’inin yer alması da tanıtımınız için faydalı olabilecek bir yoldur. Link, bir web sitesi içinde yer alan ve üzerine tıklandığında adı geçen diğer web sitesine ulaşmanızı sağlayan yönlendirmedir. Rakibiniz olmayan, ancak bağlantılı işler yaptığınız vb. farklı web siteleri, sektörel portal’lar, üye olduğunuz Oda vb. örgütlerle de bu yönde karşılıklı işbirlikleri yapabilirsiniz. Yine bu tür örgüt ya da sektörel tanıtım portal’larında, firmanızı tanıtan ve web sitenize yönlendirme yapan tanıtımlar konusunda işbirliği yapmak da mümkün.

Bir diğer yol, hedef kitlenizin sık sık ziyaret ettiği haber portal’ları, alışveriş siteleri vb. yerlere reklam (banner) vermek. Bu konuda, reklam ajanslarından ya da doğrudan kendi reklam bölümlerinden bilgi alabilirsiniz. Ancak detaylı olarak araştırmak ve her birinin sunduğu imkanları karşılılaştırmakta yarar var. Arama motorlarının reklam kampanyaları mevcut. Örneğin, ürün/hizmetlerinizle ilgili bir anahtar kelime ile arama yapıldığında, kullanıcının karşısına sizin sitenizin öncelikle olarak çıkması ya da reklam alanında olmanız gibi…

Son olarak, bireysel tanıtım gücünün de etkisini unutmayın. Çalışanlarınızı, müşterilerinizi, iş ortaklarınızı vb. sitenize yönlendirmeleri konusunda bilgilendirin, hatta kendiniz de aynı çalışmayı yapın. Kartvizitlerinizde web sitesi adresiniz ve e-posta adresleriniz yoksa mutlaka bu şekilde yenileyin.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için derlenmiştir